Strokovna ekskurzija horjulskih kmetovalcev po Spodnji Savinjski dolini
Občina Horjul je tudi v letošnjem letu kmetovalce popeljala na strokovno ekskurzijo. Izlet je bil organiziran 7.11.2018. V letošnjem letu so kmetovalci spoznavali kmetovalce in kmetovanje v Spodnji Savinjski dolini. Izleta se je udeležilo 52 prijavljenih domačih kmetovalcev.
Proti Štajerski smo krenili ob 6:30 uri izpred Občinskega trga. Spoznavanje štajerskih kmetij smo začeli na kmetiji Četina, po domače Flis. Kmetija leži v Spodnjih Grušovljah, usmerjeni so predvsem v pridelavo mleka ter obdelujejo 60 ha kmetijskih zemljišč. V hlevu je kmetovalce pozdravilo 145 glav živine, od tega je 75 krav molznic črnobele pasme, ostalo je mlada živina. Letno pridelajo okoli 600.000 l mleka. Kmetija je opremljena z sodobnim robotom za molžo krav, katerega delovanje je lastnik kmetije Damijan Četina kmetovalcem tudi podrobno predstavil. Del pridelanega mleka prodajo v mlekarno, ker pa izzivov na kmetiji ne zmanjka se je rodila ideja o predelavi mleka oz. izdelavi domačih mlečnih izdelkov, ki so polnega in bogatega okusa zaradi izredne kakovosti mleka, ki ga pridelajo. Na kmetiji Četina so kmetovalcem prijazno pripravili tudi degustacijo vseh domačih mlečnih izdelkov, od domačih jogurtov, sirov, skute…miza je bila polna, ampak glede na to, da so domači izdelki čudovitega okusa je bila le ta tudi hitro izpraznjena.
Polni vtisov in navdušenja iz kmetije Četina so se kmetovalci odpravili na kmetijo Povše iz Šempetra, kjer sta vse kmetovalce lepo sprejela gospodar kmetije Boštjan Povše in njegov oče g. Ivo Povše. Z navdušenjem sta predstavila širok spekter dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. In sicer od hmeljarstva, predelave buč v bučno olje, do hleva v katerem muka skoraj sto šestdeset glava čreda bikov pitancev do vinogradništva in še bi se kaj našlo. Kmetovalcem sta razkazala celotno kmetijo ter predstavila na kak način se ukvarjajo s posamezno dejavnostjo. Posebno natančno pa sta predstavila pridelavo bučnega olja in njihovo oljarno. Na koncu so vse kmetovalce lepo pogostili z degustacijo bučnega olja. Ob pokušanju bučnega olja in navdušenju nad le tem pa so si kmetovalci na videoposnetku ogledali tudi pridelavo hmelja od spomladi do spravila.
Kljub vsem degustacijam pa je bil že počasi čas kosila zato so se kmetovalci odpravili na turistično kmetijo Pr Mlinar, ki se nahaja v Gotovljah. Kmetija se ponaša z več kot 250 let staro kmečko hišo, katero krasi trta Izabela, ki pa je le 80 let manjša od hiše. Na turistični kmetiji je gospodar pred kosilom na kratko predstavil kmetijo ter pridelavo hmelja. Med tem pa je gospodinja pripravila okusno kosilo z domačimi specialitetami. Celotno kosilo si zasluži vse pohvale, vendar še posebej vse pohvale odlični domači gobovi juhici.
Navdušeni in predvsem siti po odličnem kosilu so se kmetovalci odpravili za konec na ogled muzeja Hmeljarstva in Pivovarstva Žalec. Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva je interaktivni muzej, ki obiskovalcem ponuja sprehod skozi zgodbo hmelja v Spodnji Savinjski dolini imenovani tudi Dolina zelenega zlata. Za konec, po pridobljenih vseh vtisih o hmelju in njegovi pridelavi v celem dnevu so si v Muzeju hmeljarstva in pivovarstva privoščili tudi degustacijo piva.
Po prečudovitem in lepem dnevu, kljub temu, da vreme izletu ni bilo ravno najbolj naklonjeno so bili kmetovalci nad izletom navdušeni ter dan zaključili polni vtisov, novih znanj in pridobljenih novih informacij glede možnosti za kmetovanje. Vsem kmetijam se zahvaljujemo za lep sprejem in pogostitev. Celotno ekskurzijo je vodila mag. Tatjana Pevec, svetovalka na področju travništva, pašništva in pridelovanja krme pri KGZS – zavod Celje, kateri gre tudi posebna zahvala za odlično organizacijo ter svetniku dr. Mateju Vidrih za pomoč pri organizaciji izleta.
Se vidimo na strokovni ekskurziji v naslednjem letu.