V Horjulu za Tradicionalni slovenski zajtrk 2018 med iz šolskega čebelnjaka
V Horjulu za Tradicionalni slovenski zajtrk 2018 med iz šolskega čebelnjaka
16. 11. 2018
Mojca J.
488
V petek, 16.11.2018, smo že osmič obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk, ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Tokrat je bil v ospredju pomen zdravih tal za pridelavo varne in kakovostne hrane. Horjulski otroci so za tradicionalni slovenski zajtrk zajtrkovali med, maslo, kruh, jabolka in čaj. Pred tem so jih obiskali tudi čebelarji Čebelarskega društva Dolomiti ter predsednik društva in horjulski župan, gospod Janko Prebil. Predstavili so čebele, njihov pomen in pomen čebelarstva za človeka, njegovo življenjsko okolje in zdravje. Posebej je potrebno izpostaviti, da so otroci zajtrkovali med iz šolskega čebelnjaka, ki so ga pridelali učenci pri čebelarskem krožku. Letos je bila letina še posebej bogata, saj so iz 4 panjev iztočili kar 30 kilogramov medu. Horjul in njegova okolica slovita po lokalno pridelani hrani, veliko ljudi ima vrtove, na katerih pridelajo sezonsko sadje in zelenjavo ter zalogo za ozimnico. Nekateri pridelke tudi prodajajo. Če sami ne vrtnarite, kupujte lokalno. Širjenje kakovostne lokalno pridelane hrane in zdrav zajtrk so podprli tudi slovenski politiki.